Warm of koud drinken bij warm weer

Er wordt vaak gezegd dat je bij warm weer beter een kopje thee kan nemen dan een glas koude drank. Normaal ben je geneigd lekker koud te drinken als het warm is maar werkt dit wel echt verkoelend? Dus wat werkt nu verkoelender bij warm weer: thee of koude drank?

De theorie

De hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur. Ja lichaam koelt hierdoor uiteindelijk af doordat je lichaam je ‘thermostaat’ lager zet om de verhoging van je lichaamstemperatuur tegen te gaan. Drink je koud water dan krijg je het tegenovergestelde effect. Je lichaamstemperatuur stijgt en je krijgt het hierdoor warmer.

warm of koud drinken bij heet weer
 
De Canadese onderzoeker Ollie Jay testte het idee in zijn Thermal Ergonomics Laboratory (Acta Physiologica, oktober 2012). Hij hing fietsers vol met sensoren…

Conclusie

De conclusie van dit onderzoek is kort: Ja, een kop thee kan je helpen afkoelen. Maar alleen in specifieke omstandigheden. Als je warme drank drinkt ga je extra zweten, de warme drank is heter dan je lichaamstemperatuur. Belangrijk is dat het zweet wel moet kunnen verdampen anders heeft het geen zin en koelt je lichaam niet goed af. Op een hele warme en vochtige dag, of als je veel kleding aan hebt, kan het zweet niet goed van je huid verdampen, dan is warme drank een slecht idee.

Dus wil je afkoelen, dan kan warme drank helpen maar de bijwerking is wel dat je extra gaat zweten omdat je lichaam afkoelt.

Tips

Om beter met warmte om te gaan doe je er goed aan om te sporten. Sporters hebben natuurlijk een betere conditie waardoor hun lichaam sneller zweet en het lichaam hierdoor beter afkoelt.

Let natuurlijk op dat je altijd genoeg drinkt bij warm weer. Zorg ervoor dat je altijd een flesje water in je tas hebt en de hele dag door blijft drinken om te voorkomen dat je uitdroogt.

warm of koud drinken bij warm weer
 
Ik gebruik tegenwoordig Tastea (ja even een stukje reclame omdat ik dit zo leuk vind, zie hoe blij ik ben op de foto hierboven). Ideaal voor onderweg maar ook fijn voor thuis. De thee blijft extra warm in hun speciale beker en ze hebben ook koude thee, oftewel icetea!
 
warm of koud drinken bij warm weer
 
Ik ben een gigantische thee leut dus koude thee drinken in de zomer is perfect voor mij! Deze koude thee blijft ook extra lang koud in hun speciale beker. Ik heb zelf de ‘picture perfect‘ uitgeprobeerd (de warme thee) en vind deze qua smaak lekker! (redelijk neutraal waar ik van hou).

Drink jij liever (warme) thee of koude drank met warm weer? En heb jij nog (handige) tips? Laat het weten in de reacties!

 

Bron:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22574769

Written by lonneke

Leave a Comment