top of page
landscape-5.jpg

FAQ - Veel gestelde vragen

Lonneke Tubbing
Wat bedoel je precies met 'foto's bewerken' of 'kleurbewerking en kleurcorrectie' bij video's?

Ik fotografeer in RAW, dat zijn grote bestanden waar nog veel informatie in zit waardoor je het optimale wat betreft bewerking eruit kan halen. Dus na het schieten van de foto's zijn deze nog niet klaar. Voordat de foto's klaar zijn bewerk ik ze één voor één. Het bewerken houdt in dat ik de belichting aanpas, de kleurtemperatuur, het contrast etc. Dit is persoonlijk per fotograaf, iedereen heeft zijn eigen stijl hierin. Ook zijn er soms meerdere foto's nodig om het meeste uit een foto te halen of om die ene topfoto te maken. 

Bij video noem je het bewerken van de beelden 'kleurcorrectie' (color correction) en 'kleurbewerken' (color grading). In de kleurcorrectie fase wordt de belichting, de kleurtemperatuur en de verzadiging gecorrigeerd. Bij kleurbewerken (color grading) komt je al meer in een creatief proces. Door middel van kleurbewerking voeg je sfeer en emotie toe. Je kan de beelden bijvoorbeeld meer cinematisch maken of geeft de beelden een extra warme look. Het hangt er net vanaf wat voor een soort video het is en wat je ermee wilt overbrengen. Ook is dit persoonlijk per videograaf, iedereen heeft hierin zijn eigen stijl.

Ik wil graag de onbewerkte RAW foto's/video's

Ik lever geen onbewertke RAW foto's/video's. Voor mij is een onbewerkte foto en/of video half werk aanleveren. Om je hier een voorstelling van te geven, voor een video/fotograaf is zijn onbewerkte foto's/video's aanleveren hetzelfde als een schilderij aanleveren die niet ingekleurd is. Die verkoop je ook niet of die is simpel niet af. Dus nee die lever ik niet aan :) 

Wat te doen bij slecht weer?

Of het nou bewolkt of zonnig is, allebei is goed. Mijn voorkeur gaat vaak wel naar shooten in schaduw of als het bewolkt is, tenzij we met het gouden uurtje gaan shooten. Wanneer er slecht weer wordt voorspeld, dus als het echt regent, dan hebben we enkele dagen voor de afspraak contact hierover. Dan verzetten we de shoot en prikken we direct een nieuwe shoot datum.

 

Waar gaan we shooten?

Dat hangt volledig van de soort shoot af. Is het bijvoorbeeld een lifestyle shoot dan weet ik in de buurt van Ede altijd een aantal leuke locaties in de natuur. Ik shoot ook veel op locatie dus dan is het al snel duidelijk of ik verdiep me in de desbetreffende locatie wat de beste plek op die locatie is. Als er bepaalde wensen zijn dan komen we na een goed overleg samen tot een geschikte locatie. 

Hoe lang duurt een shoot?

Dat hangt volledig van de wensen af. Wat wel goed is om te weten is dat ik grotendeels halve of hele dagen te boeken ben. Dus ik ben niet voor een uurtje te boeken. Ik vind het namelijk belangrijk om van elke shoot een project te maken en mee te denken met het concept om het maximale eruit te halen. Daardoor richt ik mij niet meer op kleine shoots maar op grotere projecten.

Wat voor een kleding trek ik aan als ik zelf voor de camera sta of de desbetreffende modellen?

Het is goed om te weten dat kleine streepjes of drukke (kleine) opdrukken op kleding vaak niet mooi overkomen op de camera. Daarbij raad ik aan om natuurtinten te gebruiken en geen zwart of wit. Grote logo's of opvallende opdrukken raad ik ook af, dit leidt namelijk snel af. Tenzij er een bepaalde gedachte achter zit natuurlijk.

DJI Mavic 2 Pro
Wanneer ontvangen wij de foto's en/of video?

Digitale bestanden van huwelijksreportages kennen een geschatte levertijd tot 4 weken. Digitale bestanden van een ander soort shoot (lifestyle, business shoot etc.) kent een levertijd van 3 weken tenzij anders afgesproken. Vanwege drukte of vakantie kan per e-mail een langere levertijd worden afgesproken.

 

Met uitzondering van events, hierbij spreken we de deadline duidelijk van tevoren af. 

Hoe worden de beelden geleverd?

De beelden worden naar opdrachtgever gemaild via WeTransfer en/of een persoonlijke gallery.

We zijn eerder klaar. Krijg ik dan korting?

In principe werk ik in projecten of pakketten. Dat betekend dat ik niet uurtje factuurtje reken. Het is een totaalpakket dat je boekt. De tijden die we hebben afgesproken blijft een schatting. Wanneer we iets later klaar zijn is dat geen probleem. Zijn we eerder klaar, dan betekent dit dat we goed hebben samengewerkt, ook dit verandert niets aan het afgesproken tarief.

Let's  connect!

Heb je een andere vraag? Neem gerust contact met mij op!

Lonneke Tubbing
bottom of page