top of page

Hoe vind je je eigen fotografie stijl?

Dit is een veel voorkomend probleem bij beginnende fotografen. Het kan een hele zoektocht zijn en soms kan je lang blijven hangen in de nabewerking van je shots. Gewoonweg omdat je foto niet mooi uitkomt of je nooit 100% tevreden bent. Ik deel graag mijn verhaal met jou, geef je tips hoe je hier het beste mee om kan gaan en hoe jij je eigen stijl vindt.


Doen doen doen

Het is altijd een kwestie van veel doen. Een stijl heb je niet van de een op andere dag maar creëer je in de loop van de tijd en met ervaring (dus veel doen!). Hoe meer je fotografeert hoe beter je met licht kan omgaan en je merkt wat wel en niet werkt. Na een tijd merk je wat jou aanspreekt. Lichte sprankelende foto's, of juist donkere kleuren en een hoog contrast. Wat wil je uitstralen met je foto's? Wil je warme foto's of juist wat koelere en frisse tinten?


Een stijl heb je niet van de een op andere dag maar creëer je in de loop van de tijd

Probeer verschillende stijlen uit

Uitproberen is altijd goed om te doen. Want het is ook heel belangrijk om te weten wat je niet mooi vindt. Hoe meer je weet wat niet in jouw smaakt valt (en dat werkt met alles zo) hoe beter je weet wat je wel leuk vindt. Zo kom je dus dichter bij je eigen stijl.


Wees niet te streng en let it be

Veel mensen kunnen gefrustreerd raken omdat ze er niet uitkomen of te lang in een foto blijven hangen. Wees vooral niet te streng het is een langzaam proces. Je hoeft niet altijd precies dezelfde stijl te hebben. Het gaat vooral om hoe je de foto hebt genomen en wat de foto zelf te vertellen heeft. Wees je vooral bewust van het feit dat je in een lopend proces zit en het waarschijnlijk nooit perfect voor je gevoel kan zijn.


Wees je vooral bewust van het feit dat je in een lopend proces zit en het waarschijnlijk nooit perfect voor je gevoel kan zijn


Vergelijken

Wat ik zelf wel eens doe als ik er echt even niet meer uitkom, is een paar dezelfde foto's naast elkaar leggen en die op verschillende manieren bewerken. Daarna kijk ik welke mij het meeste aanspreekt en ga ik in die stijl door. Maar pas weer op dat je hier niet te lang in blijft hangen. Perfectionisme kan een valkuil zijn.


Maak een moodboard

Verzamel foto's die jou aanspreken qua stijl en maak hier een moodboard van. Ik maak mijn moodboards altijd heel simpel en snel via Adobe Spark Mood Board Maker. Doe dit eens in de zoveel tijd om te kijken of je nog dezelfde stijl hebt of dat deze juist veranderd is. Ook is Pinterest heel fijn om inspiratie zoeken (en heel verslavend).


Verzamel foto's die jou aanspreken qua stijl en maak hier een moodboard van
bottom of page