top of page

Je eigen print aan de muur? 3 tips!

Je bent fotograaf en wilt dan eindelijk een eigen print aan de muur hangen. Ja dat ben ik. Het heeft even geduurd maar ik heb eindelijk mijn eerst drone foto aan de muur hangen. En wat ben ik er blij mee! Maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je je print besteld. Hierbij een aantal tips en waar ik op gelet heb.Tip 1: Bepaal de grootte en de locatie


Aan de hand van de plek waar je je print wilt ophangen kijk je hoe groot je jouw print aan de muur wilt hebben. Ik heb gekozen voor 2 prints omdat het een aardig groot oppervlakte is. Met 1 prints was het een soort van losse fladder geworden. Nu ik er 2 naast elkaar heb hangen wordt het meer een geheel en ik vind het rustig ogen aan de hand van de prints die ik gekozen heb (ik hou zelf van rust in huis).


Tip 2: Wat is het formaat van je gekozen print


Dit is een belangrijke om op te letten. Velen zullen het wel weten die langer fotograaf zijn (en als grafisch vormgever weet je dit helemaal). Als je je foto upload als drukwerk is het belangrijk om op de resolutie te letten om zo jouw foto mooi scherp aan de muur te krijgen. Met een grote print/poster aan de muur is 150 dpi genoeg omdat je er meestal niet met je neus bovenop staat. Met een foto op je visitekaartjes, flyers of boeken gebruik je 300dpi omdat je deze van dichtbij bekijkt en anders de foto niet mooi scherp is. Kijk dus wat haalbaar is met jouw foto zonder dat je veel kwaliteit verliest.Tip 3: Welke materiaal kies je


Je hebt veel verschillende materialen waar je voor kan kiezen. Het hangt net van je smaak af, de kwaliteit en je budget wat je wilt. Hierbij een aantal op een rij met uitleg.


Canvas: Jouw foto wordt op een canvas geprint en daarna als schilderdoek opgespannen. Dit is een van de goedkoopste opties en ook een populaire optie. Let op, de foto loopt door op de zijkanten en bij deze optie heb je minder scherpte en kleurintensiteit.


Dibond: Bestaat uit 2 dunne aluminium platen met daartussen een zwarte kunststof plaat. Hier kan rechtstreeks op worden geprint. Dibond is een erg stevige optie en gaat lang mee en is goed geschikt voor grote foto's.


Forex: Net als bij dibond wordt de foto rechtsreeks geprint op deze kunststof plaat of het fotopapier wordt hierop gelijmd. Voordeel van forex is dat het lekker licht is en niet duur. Het trek wel snel krom, tenzij je een aluminium profiel lijmt op de achterkant (maar dit maakt het wel weer duurder).


Foto in lijst: De naam zegt het al, een foto in lijst is letterlijk als een fotolijst. Je krijgt een poster aangeleverd met direct al de lijst eromheen. Dus kant en klaar.En dan: hoe ga je je foto ophangen? Je kan natuurlijk als van ouds een spijker of schroef de muur in gooien. Maar wat ik fijn vindt zijn die o zo handige zelfklevende haken. Hallelujah wat een uitkomst! Geen gaten meer in je muur, je hoeft niet te boren als je daar niet handig in bent plus het is zo gefixt! Tenminste, vergeet niet alles goed te meten als je er 2 naast elkaar hangt, er is niets irritanter als ze NET niet recht naast elkaar hangen.


Zo dat was dat. Ik ben super blij dat ik eindelijk een eigen print (en heerlijk quote) op mijn muur heb hangen waar ik iedere dag naar mag kijken. En het voordeel van een foto in lijst is dat je de poster erin zo kan verwisselen als je erop uit gekeken bent (en dit heb ik snel haha).


Heb jij al een mooie print aan de muur hangen? Laat het mij weten of stuur een foto, ik ben heel benieuwd!

Comments


bottom of page