top of page

Drone foto's maken als een pro: 4 tips

Fotograferen met je drone, dat is toch wat anders dan met je gewone camera. Zo gaaf dat je tegenwoordig makkelijk foto's vanuit de lucht kan maken met een drone. Om thuis te komen met de mooiste professionele drone foto's volgen hier een paar handige tips.1. Fotografeer in RAW

Wil je het meeste uit je foto's halen? Schiet dan in RAW. Je hebt veel meer bewerkingsmogelijkheden en je verliest minder kwaliteit dan bij jpeg. Zelf zet ik mijn settings altijd op jpeg+RAW. Jpeg gebruik ik als snelle voorvertoning als ik een bepaalde foto zoek of snel wil bekijken.


Je hebt veel meer bewerkingsmogelijkheden en je verliest minder kwaliteit dan bij jpeg

2. Fotografeer in het gouden uurtje

In het welbekende gouden uurtje heb je het mooiste licht. Warm licht en mooie lange schaduwen. En als je geluk hebt een prachtig gekleurde lucht! Midden op de dag staat de zon hoog en heb je je snel hard licht en geen mooie zachte kleuren. Mijn voorkeur gaat vaak uit naar zonsopgang, dan is het ook nog lekker rustig. Zorg dat je altijd op tijd vertrekt voor het gouden uur. Dan heb je nog de tijd om een mooie plek te zoeken, want voor je het weet is het mooiste moment van de dag voorbij.


Het is een wereld van verschil dan dat je midden op de dag om 12uur fotografeert als de zon hoog staat

3. AEB modus (of HDR) is een game changer!

Nog meer uit je foto halen dan alleen een RAW foto schieten? Ga dan voor de AEB modus. Dit houdt in dat je meerdere foto's achter elkaar maakt (3 of 5) met verschillende belichtingen. Hierna voeg je de foto's samen in Lightroom om de perfect belichte foto te creëren (HDR). Of je kiest 1 van de 3 (of 5) gemaakte foto's die je het best belicht vindt. Zo heb je veel keuze in bewerkingsmogelijkheden zonder kwaliteit te verliezen.4. Investeer in filters

Neutral Density (ND) en polariserende (PL) filters gebruik ik altijd. Het verhoogt de kleurverzadiging, het contrast en reduceert reflecties in het water of glas. Ook kun je experimenteren met de sluitertijden om beweging vast te leggen in je foto's. Persoonlijk gebruik ik die van PolarPro, waar ik ambassadeur van ben.


Dit zijn mijn meest gebruikte filters:

ND4/PL deze gebruik ik meestal tijdens het gouden uurtje

ND8/PL tijdens het gouden uur als het helder is of overdag als het zwaar bewolkt is

ND16/PL overdag als de zon schijnt en er weinig of nauwelijks bewolking is. Dus als het aardig licht is buiten.


Het verhoogt de kleurverzadiging, het contrast en reduceert reflecties in het water of glas

Gebruik jij ook altijd filters? En wat is jouw beste tip om de beste kwaliteit uit je drone foto's te halen?

Comments


bottom of page